Het houdt niet op bij de aankoop ...

Met het juiste onderhoud kan een handgeknoopt tapijt generaties lang meegaan en zal het op een mooie manier verouderen en er bijna beter uitzien dan toen u het tapijt kreeg.

 

Ondertapijt

U kunt een beschermend ondertapijt gebruiken om het tapijt op zijn plaats te houden en te voorkomen dat het wegglijdt. Zie het als de basis voor uw tapijt, als een basisbescherming waarmee u niet alleen ongelukken kunt voorkomen, maar ook uw tapijt beschermt tegen onnodige slijtage.

 

Afdrukken

Als u meubels op uw tapijt plaatst, gebruik dan beschermers op de poten en verplaats het meubilair om de paar maanden een paar cm om te voorkomen dat er permanente afdrukken in de pool van het tapijt ontstaan. Wanneer u het meubilair verplaatst, ziet u misschien wat afdrukken, maar als u een beetje geduld heeft zouden deze waarschijnlijk binnen een paar dagen vanzelf moeten verdwijnen. Wol heeft de natuurlijke neiging om zijn oorspronkelijke vorm terug te krijgen en u zult merken dat de afdrukken steeds kleiner worden voordat ze geleidelijk verdwijnen. Als de afdrukken blijven, kunt u proberen het proces te versnellen door een witte doek nat te maken in koud water en deze over de plek te leggen. Neem dan een strijkijzer en strijk de doek een paar keer voorzichtig over het kleed, altijd in de richting van de pool.

 

Stofzuigen

Houd uw tapijt schoon door het regelmatig te stofzuigen. Wees altijd extra voorzichtig met de franjes en stofzuig deze niet. De franjes zijn een verlengstuk van de scheringdraden en als u deze stofzuigt, loopt u het risico dat ze gaan rafelen en uw tapijt beschadigd raakt.

We raden u aan om uw tapijt één keer per week te stofzuigen en niet meer dan twee keer als uw tapijt op een plek ligt waar veel mensen overheen lopen, tenzij het nodig is. Elk vuil en gruis dat niet wordt weggezogen, is als schuurpapier dat vast blijft zitten in de pool en langzaam naar de schering zakt waar het aan de knopen begint te schuren en deze slijten.

Stofzuig altijd in de richting van de pool. Als u niet zeker weet wat de juiste richting is, strijk dan met uw hand voorzichtig over het tapijt, bijna alsof u een kat of een hond aait. Als het glad aanvoelt en u voelt dat u met de vezels mee strijkt, dan is dit de goede richting. Als u weerstand voelt, gaat u tegen de richting van de pool in.

 

Pluizen

Wanneer u uw tapijt voor het eerst krijgt, merkt u misschien dat het pluist. Dit is geen teken van een defect of tapijt van slechte kwaliteit. Het pluis dat u ziet, is in feite overtollig wolvezel dat tijdens de productie in het tapijt gevangen werd en vastzat in de pool, op het moment dat de pool in de hoogte werd bijgesneden. Deze vezels banen zich nu een weg omhoog uit de pool. Dit is een natuurlijk proces en met wat geduld en stofzuigen zult u merken dat het geleidelijk overgaat. Als u het proces wilt versnellen, kunt u uw tapijt iets vaker stofzuigen, altijd in de richting van de pool. Zorg er echter voor dat u niet te vaak stofzuigt, omdat dit alleen maar onnodige slijtage aan uw tapijt veroorzaakt.

 

Reinigen

Als u uw handgeknoopte tapijt regelmatig schoonmaakt en op de juiste manier onderhoudt, dan hoeft u het gedurende een lange periode niet extra schoon te maken.

Als uw tapijt er vuil uitziet, wilt u het misschien professioneel laten reinigen. We raden u aan dit gemiddeld om de 3-5 jaar te doen, afhankelijk van het uiterlijk van het tapijt.

Zorg ervoor dat u altijd een gekwalificeerde en ervaren professional vraagt die gespecialiseerd is in het reinigen van handgeknoopte tapijten.Vlekken

Regel één is snel handelen. Als een vlek opdroogt, bestaat er altijd een kans dat de schade niet volledig kan worden verwijderd.

Schep vaste stoffen voorzichtig op een lepel en dep vloeistoffen direct nadat er geknoeid is. Neem zoveel mogelijk vloeistof op met een natte witte doek of keukenpapier en een kleine hoeveelheid milde zeep. Gebruik nooit chemicaliën of schoonmaakmiddelen op een handgeknoopt tapijt. Wasmiddelen bevatten meestal agressieve oppervlakte-actieve stoffen die de wolvezels en de kleur kunnen aantasten. Ze kunnen ook het vet in de wolvezels uitwassen en zo de natuurlijke beschermlaag van het tapijt verwijderen.

Lees verder voor meer specifieke adviezen over verschillende soorten vlekken.

 

 

Neem contact met mij op Copyright © 2024 Carpet Avenue GmbH. Alle rechten voorbehouden.